понеділок, 3 квітня 2017 р.

Біологія 7 клас План - конспект уроку Використання тваринами знарядь праці. Елементарна розумова діяльність. Міні проект Як тварини користуються знаряддями праці?

Біологія 7 клас                             Урок

         Тема уроку : Використання тваринами знарядь праці. Елементарна розумова діяльність. Міні проект Як тварини користуються знаряддями праці?
Мета уроку: сформувати уявлення про елементарну розумову діяльність, та використання знарядь праці  Розвивати критичне мислення. Виховувати любов до тварин.  
Поняття: елементарна розумова діяльність, комунікація тварин
Обладнання і матеріали:  підручник, малюнки, фотографії.
Тип уроку: засвоєння нових знань  

Хід  уроку
І. Організаційний етап.
II. Актуалізація опорних знань.
Фронтальне опитування
1.     Чи є ватажки серед тварин в анонімних угрупуваннях?
2.     Які тварини створюють індивідуалізовані угруповання?
3.     До якого угруповань можна віднести косяк ставридок?
4.     Чи є зграя таких перелітних птахів, як лелеки, анонімним угрупованням?
5.     Поодинокі тварини (зозуля, заєць, тигр)
6.     Соціальні тварини: а) анонімні угруповування (косяк ставриди, зграя горобців), б) особистісні угруповування (зграя вовків, табун зубрів, зграя павіанів)
7.     Ієрархія домінування:  альфа самець (домінант), лінійна ієрархія (у курей), рольова у (бобрів).
8.     Комунікація тварин
9.     Поняття про комунікації тварин (акустичні сигнали, хімічні, електричні, візуальні, соціальні)
10. Сприйняття зорових та слухових сигналів
11. Сприйняття хімічних сигналів
12. Спілкування соціальних тварин, використання тваринами знарядь праці
III. Мотивація навчальної діяльності.
Прийом «Проблемного питання»
     Будь-який хазяїн домашньої тварини знає, що його собака (кіт, папуга) дуже розумний. А що свідчить про розум тварини з погляду науки? Уміння використовувати знаряддя праці? Чи вміння розмовляти? Спробуймо розібратися.
IV. Засвоєння нових знань 

Використання тваринами знарядь праці

У давнину існувала думка, що людина відрізняється від тварин тим, що може використовувати знаряддя праці. Та минув час, і виявилося, що використання знарядь праці не є винятковою ознакою людини. Досить багато тварин також цілком успішно ними користуються.
Як виявилося, для використання знарядь праці навіть наявність великого мозку не є обов’язковою умовою. Невеликі поодинокі оси з родів Сфекс і Амофіла використовують камінці, будуючи нірки для своїх нащадків у сипучому піску. Щоб зробити цей пісок більш щільним, вони його утрамбовують камінцями.

Досить популярні знаряддя праці й у птахів. Папуги часто використовують шматочки пластмаси чи металу для того, щоб підняти защіпку дверцят своєї клітки.

Цікаво поводиться зі знаряддями праці дятловий в’юрок з Галапагоських островів. Для здобування личинок комах з-під кори він використовує гострі гілочки або колючки кактусів.

Серед ссавців головним претендентом на друге місце після людини з використання знарядь праці є шимпанзе (мал. 49.1). І Шимпанзе виготовляють і використовують досить багато знарядь. Це, наприклад, камені, за допомогою яких вони лущать горіхи; палички з обідраною корою для ловіння мурах і термітів; палиці для різних життєвих ситуацій (приміром, щоб дістати плід з тонкої гілки).

Серед тих небагатьох тварин, які постійно використовують знаряддя для задоволення якихось життєвих потреб, є морська видра. Харчуються ці тварини молюсками і морськими їжаками, і ті й інші укладені в захисні оболонки, з ними не впораєшся одними лише зубами і кігтями.



Як тварини користуються знаряддями - для того щоб здолати стулки молюска або колючки їжака, калан використовує камінь. Він пірнає і дістає з дна плоский камінь розміром з кулак. Потім калан повертається на спину, кладе камінь собі на груди і, міцно затиснувши черепашку в лапках, сильно б'є її по імпровізованому ковадлу. Вподобаний камінь калан носить із собою під пахвою.
Відомі випадки використання тваринами різних предметів в лікувальних цілях. Мисливцям доводилося бачити, як поранений ведмідь робив з листя рослини, званогї «овечий хвіст», тампон, яким закрив рану, що кровоточила. У літературі описані випадки, коли шимпанзе для припинення кровотечі прикладала до рани листя, що містить дубильні речовини.
Дивовижною особливістю використовувати різноманітні знаряддя володіють слони. За допомогою своїх гнучких хоботів вони чухають собі спину палицями, гілками відганяють мух і, навіть, малюють картини за допомогою пензлів.


Самостійно опрацювати запитання у підручнику
- Елементарна розумова діяльність?

Міні проект Як тварини користуються знаряддями праці?

V. Узагальнення та систематизація знань 
Гра «Так чи Ні»
1. До «мовних» сигналів, якими тварини спілкуються між собою, належать писк, гавкіт, спів, вереск тощо (+).

2. Риби спілкуються, випускаючи ультразвуки, які вловлюють бічною лінією (-).

3. У дельфінів мовою спілкуванні є клацання, свистіння та ехолокація, якої ми не чуємо (+).

4. Коти вигинають спину і настовбурчують шерсть, припадають до землі та голосно виють, демонструючи один одному свою агресивність (+).

5. Бджоли, крім танцю бджоли-розвідниці, використовують у спілкуванні співочі сигнали (-).

6. Сигналом є запах сечі в гепарда; її залишають на своїй території самці, позначаючи цим, що територію вже зайнято (+).

7. Сигналом до ікрометання у самки триголкової колючки є червона пляма на черевці в самця, за яким вона пливе у гніздо (+).

8. До мови тварин можна віднести й дотики. Наприклад, в олуш «фехтування» дзьобами є частиною ритуалу привітання під час шлюбного періоду (+).

9. Під час бійок олені не використовують свої роги, вони б'ються копитами та тулубом (-).

10. Мова хімічних сигналів добре розвинена в мурашок. Вони передають інформацію одна одній дотиками своїх антен (+).

11. Феромони - хімічні речовини, які тварини використовують для внутрішньовидової комунікації (бджоли, мурашки тощо) (+).

12. У ссавців, які ведуть груповий спосіб життя (слони, дельфіни, примати), є спеціальні сигнали, які закликають усю групу до спільних дій проти ворога (+).

VI. Підсумок уроку.
VIII. Домашнє завдання.
Опрацювати §   49    Запорожець   






Немає коментарів:

Дописати коментар