понеділок, 9 січня 2017 р.

Це цікаво!! Амадео Авогадро

Амедео Авогадро (1776-1856)


Коротка біографія: 
Народився у Турині, Італія.
Фізик, хімік, заклав основи молекулярної теорії, узагальнив відомості про склад речовини, вивчав кількісний склад багатьох речовин
Сформулював закон Авогадро. 
Зако́н Авога́дро — однакові об'єми будь-яких газів при однаковому тиску і температурі містять однакову кількість молекул. Він був відкритий  Амедео Авогадро в 1811 році.
Наслідок закону Авогадро: однакові кількості молекул різних газів при однаковій температурі і однаковому тиску займають однакові об'єми. Так як 1 моль будь-яких газів містить однакову кількість молекул — 6,02·1023, це число називають сталою Авогадро і позначають .
Об'єм, який займає один моль будь-якого газу при нормальних умовах, називається молярним об'ємом (позначається Vm). Нормальними (скорочено н. у.) називаються такі умови, коли температура дорівнює 0 °C, а тиск 1 ат., або 760 мм рт. ст. Молярний об'єм усіх газів незалежно від їх маси однаковий і дорівнює 22,4 дм3 (22,4 л).

Цікаво знати:
За сімейною традицією, Амадео мав почати кар'єру у юриспруденції. Навіть прізвище «Авогадро» походить від слів «avogadro» або «avogaro», що на середньовічному венеціанському діалекті означають «адвокат».
Юрист Авогадро самостійно освоїв фізику і впродовж усього життя активно займався самосвітою.
Вивчаючи наукову літературу, Амадео Авогадро виписував найважливіші для себе факти. Усього його виписки займають 75 томів не менш як по 900 сторінок кожен.

Немає коментарів:

Дописати коментар