середа, 7 грудня 2016 р.

Біологія 8 клас. Прийом "Проблемного питання" до теми: "Будова та значення шкіри"

Чому у людей шкіра різного кольору?



Людей з найбілішою шкірою можна побачити в північній Європі, їх відносять до нордичного типу.
Люди з найчорнішою шкірою живуть в західній Африці.
Шкіра у жителів Південно-східної Азії — жовтуватого кольору.
Проте більшість людей не біла, чорна або жовта, а представляють сотні відтінків світлого, смуглявого або коричневого.
У чому причина всіх цих відмінностей в кольорі шкіри людей? Пояснення — в хімічних процесах, які протікають в тілі і шкірі. У тканинах шкіри є колірні компоненти, звані «хромогенами», які самі по собі безбарвні. Коли певні ферменти впливають на них, з’являється відповідний колір шкіри.
Уявіть собі, що у людини немає хромогенів або його ферменти неправильно працюють. Така людина називається «альбіносом». Це трапляється з людьми всюди в світі. Є альбіноси і в Африці, і вони «біліші» за будь-яку білу людину!
Людська шкіра сама по собі, без якої-небудь речовини, молочно-біла. Але до цього додається відтінок жовтого, із-за наявності жовтого пігменту в шкірі. Інший колірний компонент шкіри чорний, пов’язаний з наявністю крихітних гранул меланіну. Ця речовина за кольором коричнева, але у великій кількості вона здається чорною. Інший відтінок вноситься до шкіри червоним кольором крові, циркулюючої по її крихітних судинах. Колір шкіри кожної людини залежить від співвідношення, в якому ці чотири кольори, — білий, жовтий, чорний і червоний — поєднуються. Всі кольори шкіри людської раси можуть бути отримані різними комбінаціями цих колірних компонентів, які є у всіх нас.
Сонячне світло володіє здатністю утворювати в шкірі меланін, чорний пігмент. Тому у людей, що живуть в тропіках, більше цього пігменту і темніша шкіра. Якщо ви проводите декілька днів на сонці, ультрафіолетові промені сонця також утворюють у вашій шкірі більше меланіну, і в результаті з’являється сонячний загар.


Немає коментарів:

Дописати коментар