неділя, 7 травня 2017 р.

Біологія 6 клас План конспект уроку Паразитичні гриби (на прикладі трутовиків та забрудників мікозів людини).

Біологія 6 клас                                   Урок №
Тема. Паразитичні гриби (на прикладі трутовиків та забрудників мікозів людини).
Мета: сформувати уявлення про різноманітність грибів, особливості будови, життєдіяльності та розмноження грибів – паразитів, виявити характерні особливості нижчих та вищих грибів, їх роль в природі та житті людини; розвивати навички роботи з мікроскопом, формувати вміння спостерігати, аналізувати, творчо розв’язувати поставлені завдання; формувати вміння працювати в групах; виховувати  почуття товариськості, взаємодопомоги,  етично-ціннісне ставлення до природи.
Обладнання та матеріали: мікроскоп,  мікропрепарат цвілевого гриба, фото, підручник                        
Тип уроку: засвоєння нових знань
Хід уроку
 І. Організаційний етап.
ІІ. Актуалізація опорних знань учнів
1.     Фронтальне опитування.
Дайте повну характеристику цвілевим грибам, наведіть приклади та поясніть значення їх у природі та житті людини.
2.Біологічний диктант.
Вставте в текст пропущені слова.
1.       Вегетативне тіло гриба називається…
2.       Міцелій складається з окремих ниток - …
3.       До складу клітинної стінки грибів входить не … , як у рослин, а інший вуглевод - … 
4.       В клітинах грибів відсутні зелені пластиди - ….
5.       Запасною поживною речовиною в клітинах грибів є …
6.       Гриби за способом живлення - … , вони не здатні до самостійного утворення органічних речовин в процесі … .
7.       Гриби, які живляться органічними речовинами живих організмів, називаються… , а гриби, що живляться відмерлими рештками організмів називаються …
8.       Розмножуються гриби різними способами: …
9.       Нестатеве розмноження  здійснюється за допомогою … .
10.   Гриби не є ані рослинами, ані тваринами, вони утворюють окреме … організмів, яке називається … .
Правильні відповіді.
1.       Міцелієм.
2.       Гіфів.
3.       Целюлоза, хітин.
4.       Хлоропласти.
5.       Глікоген.
6.       Гетеротрофи, фотосинтезу.
7.       Паразитами, сапротрофами.
8.       Вегетативно, статево, нестатево.
9.       Спор.
10.   Царство, Гриби.
Робота з мікропрепаратом «Цвілевого гриба»
ІІІ. Мотивація навчальної діяльності.
         Робота з фото. Проблемне питання «Що зображено на фото, як воно стосується теми сьогоднішнього уроку»

Пухирчаста сажка
Хвороба поширена у всіх районах вирощування кукурудзи. Під час проведення обстежень щодо уражуваності рослин слід відмітити, що симптоми пухирчастої сажки можна виявити на наступних органах рослин: надземних коренях, стеблі, листках, качанах і волоті. Найбільш часто уражуються качани, стебла та репродуктивні бруньки.   
   Збудник захворювання — гриб Ustilago tritici Jens. Його теліоспори дрібні, кулясті, кутасті або довгасті, світло-бурі, 5-9 мкм у діаметрі, оболонка їх слабокомочкувата.
Проявлення хвороби у вигляді типових здуттів і пухирів (гал) різної конфігурації та розмірів дозволяє в польових умовах достовірно її діагностувати. Найбільших розмірів здуття бувають на качанах і стеблах.
Симптоми захворювання спочатку виявляються на молодих листках і їх піхвах, іноді на надземному корінні. Сильне ураження спостерігається на сходах, коли відбувається зараження верхівкової бруньки.
З часу утворення у рослин 5-8 листків хвороба проявляється на листках і стеблах. Надалі пухирчаста сажка поширена на волотях, а на початку цвітіння – на качанах. Після викидання волоті та початку цвітіння інфікуються пазухові бруньки.
На листках пухирчаста сажка зазвичай проявляється у формі маленьких, зібраних у групи шорстких зморшок, які часто підсихають до утворення спор. В окремих випадках теліоспори продукуються.
На качанах частіше уражаються окремі зернівки або групи, розташовані у верхній половині качана, куди полегшений доступ інфекції.
Повідомлення теми уроку. Визначення разом з учнями мети та завдань уроку.
ІV. Засвоєння нового матеріалу.
Розповідь з елементами бесіди
Гриби – паразити: фітофтора, ріжки, сажки, борошнисто-росяні гриби, трутовики (повідомлення учнів)
Гриби-паразити є збудниками багатьох хвороб рослин, тварин і людини. Відоме всім захворювання «стригучий лишай» спричинює гриб мікроспорій. З грибів, які паразитують на рослинах, найпоширеніші трутовики, сажкові гриби, іржасті гриби тощо. Вони вражають овочеві та злакові культури, дерева, кущі тощо (мал.234, 235 ст.240-241 ). У людини й тварин вони найчастіше вражають шкіру.
Гриби-паразити часто спричинюють тяжкі захворювання рослин і тварин, чим завдають великих збитків сільському господарству, харчовій і лісовій промисловості. Чимало грибів є збудниками грибкових захворювань людини, що дістали загальну назву мікози. Хімічні речовини деяких грибів застосовують у медицині для лікування різних хвороб. У сільському господарстві їх можуть використовувати для боротьби зі шкідниками.
-         Які особливості будови та життєдіяльності грибів-паразитів?
Одні гриби-паразити пристосовані до наземного способу життя, а інші, яких серед грибів більшість, — у тілі свого хазяїна. Крихітна спора гриба розростається та утворює нитки, що обплітають тканини, проникають у клітини. Гриб починає використовувати речовини клітин, спричинюючи врешті-решт їхнє відмирання. Паразитичні гриби мають різні способи зараження. Є паразити, які проникають в організм через ушкоджені місця (після пошкодження комахами, градом, морозом). Спочатку вони розвиваються на пошкоджених місцях, а згодом поширюються в здорові тканини та живляться вмістом живих клітин (наприклад трутовики). Існує група грибів, які можуть виділяти отруйні речовини й убивати клітини, живлячись їхнім вмістом. Є паразити, спори яких проникають в організм рослини через продихи листків, корені, маточку тощо. Гриби-паразити здатні дуже швидко розмножуватися, утворюючи величезну кількість спор. Тому хвороби, які вони спричинюють, дуже швидко поширюються в природі. Поширення спор також може здійснюватися різними способами. Так, є гриби, що вистрілюють свої спори на мух, які пролітають повз них. Спора, яка потрапила на тіло комахи, проростає та утворює грибницю, що всмоктує все необхідне для життя гриба з тіла мухи. Через 2-3 дні муха гине, а гриб знову «полює». А спори водяних грибів можуть навіть плавати, маючи для цього джгутики. Отже, гриби- паразити можуть існувати на поверхні та в середині живих організмів, у них різноманітні способи зараження, вони утворюють величезну кількість спор тощо.
-         Які гриби-паразити є найпоширенішими в природі?
Паразитують гриби переважно на рослинах (майже 10 000 видів), рідше на тваринах і людині (близько 1000 видів). Є водяні гриби, які спричинюють хвороби риб, земноводних, водоростей (наприклад сапролегнія). Але найпоширенішими є гриби-паразити рослин. Фітофтора, або картопляний гриб, паразитує на картоплі, помідорах. Уражені листки вкриваються темними плямами, в’януть і засихають, а бульби картоплі чи плоди помідорів — темніють і загнивають. Щоб зменшити втрати врожаю помідорів, їх обприскують препаратами, до складу яких входить мідь. Трутовики оселяються на стовбурах дерев і спричинюють трухлявіння, що зрештою призводить до загибелі дерева.

 Зараження відбувається спорами, що потрапляють усередину рослини через ушкодження на корі або через корені. Грибниця розростається в рослині, проте зовні паразит залишається непомітним. Лише згодом на поверхні ураженого стовбура з"являються плодові тіла, що утворюють велику кількість спор. Сажкові гриби паразитують на злакових, спричинюючи захворювання сажку. Назва пов"язана з тим, що частина рослини, на якій розвивається гриб, укривається чорними спорами й нагадує головешку. Спори проникають у рослину під час проростання зернівок, через приймочку маточки під час цвітіння або через молоді надземні частини. Іржасті гриби паразитують на злакових, соняшнику, малині тощо. На уражених грибами листках і стеблах з"являються бурі плями, що нагадують іржу, звідки й назва хвороби (іл. 55.3). Гриб клавіцепс пурпуровий зумовлює захворювання, що дістало назву «ріжки» жита. Унаслідок зараження грибом у колосі жита замість зернівок утворюються темно- фіолетові, майже чорні «ріжки». Це призводить не лише до зменшення врожаю, а й до тяжких отруєнь людей, тому що в «ріжках» містяться дуже отруйні речовини. Борошнисторосяні гриби є збудниками борошнистої роси троянд, агрусу, огірків, винограду тощо.
 Ознакою цього захворювання є поява на рослинах плям, що зовні подібні до розсипаного борошна. Отже, найпоширенішими в природі є гриби-паразити рослин, зокрема фітофтора, трутовики, сажкові, іржасті, борошнисторосяні гриби тощо .
V. Узагальнення та систематизація знань.
Перевірте здобуті знання
Виберіть одну правильну відповідь
1.    Укажіть гриби, які можуть паразитувати на деревних рослинах: а) трутовики;
б) ріжки; в) сажка; г) мукор.
2.    Укажіть організми, у яких можуть паразитувати гриби: а) тільки рослини;
б) тільки людина: в) тільки тварини; г) і рослини, і людина, і тварини.
Дайте відповідь на запитання
1.    Які гриби паразитують у рослин?
2.    Які гриби називають трутовиками? Чим вони небезпечні для паркового та лісового господарств?
3.    Якої шкоди здоров’ю людини можуть завдавати паразитичні гриби?
4.    Яких заходів треба запроваджувати, щоб уникнути зараження паразитичними грибами?
Поміркуйте. Що спільного та відмінного між взаємовигідним співжиттям двох різних організмів та паразитизмом?
 VІ.  Підсумок  уроку.
VІІ. Домашнє завдання.
1.       Опрацюйте параграф 53.
2.       Дайте відповіді на питання №1-3,с.242
3.     Міні проект. Гриби у біосфері та житті людини. 

                                      

Немає коментарів:

Дописати коментар