понеділок, 13 лютого 2017 р.

Біологія 7 клас План - конспект уроку "Органи чуття, їх значення. Міні - проект. Як бачать тварини"

Урок №              (Біологія  7 клас)
Тема: Органи чуття їх значення. Міні проект. Як бачать тварини.  
Мета: сформувати поняття про особливості органів чуття у тварин різних груп та їхню роль у житті тварин. Розвивати уяву, пам'ять, пізнавальний інтерес. Виховувати культуру спілкування. 
Обладнання й матеріали:  фотографії, підручник, картки із завданням
Поняття: подразник, рецептори, подразливість, рефлекс, прості та складні очі.
Тип уроку: засвоєння нових знань  
Хід уроку
І. Організаційний момент
Привітання учнів, перевірка їх готовності до уроку.
Як ви розумієте слова 
А нюх, як у собаки, а зір, як у орла….

ІІ. Актуалізація опорних знань
Фронтальне опитування
1.     У чому полягають особливості покривів безхребетних тварин?
2.     У чому полягають особливості шкіри наземних хребетних тварин?
Робота з малюнком
Охарактеризуйте покриви таких тварин, назвіть основні функції які вони виконують.
        






              







II. Повідомлення теми, мети і завдань уроку

III. Мотивація навчальної діяльності
Прийом «Здивуй! Зацікав!»
Найкращий зір серед усіх тварин мають хижі птахи. Наприклад орел може побачити мишу на відстані 3 км.
У Китаї живуть мавпи – носач, довжина носа сягає 10-12 см. Вони ніколи не бються й усі суперечки вирішують так: два самці сідають один перед одним і починають кричати. Хто кого перекричить – той і переможець. Яка роль при цьому носу? Як ви гадаєте, який самець переможе, з довшим чи коротшим носом? (З довшим оскільки він слугує резонатором)

ІV. Формування практичних умінь та навичок
Розповідь з елементами бесіди
Органи чуття – це спеціальні органи, які здатні сприймати подразнення навколишнього середовища й самого організму. Розрізняють такі органи чуття: органи зору, слуху, рівноваги, нюху, смаку, дотику.

Робота з  таблицею  " Органи чуття тварин"  (мал.39.3-39.7, ст.158 )

Органи чуття
Особливості будови, принцип дії та використання

Органи зору  
Сприймають світлові подразнення. Можуть бути представлені простими або фасетковими очима. Фасеткові очі складаються з багатьох маленьких вічок. У найпростішому варіанті (черви) органи зору – це просто світлочутливі клітини, які розташовані по всьому тілу.
Органи слуху  
Сприймають звукові коливання повітря або води. У різних тварин вони можуть розташовуватись на різних частинах тіла. Так, у ссавців органи слуху розташовані на голові, а в коників – на задніх ногах. Деякі тварини (кажани, кити) використовують свої органи слуху для орієнтування у просторі. Це так   звана ехолокація. Вона корисна в умовах, коли органи зору використовувати складно (у ночі або під водою)
Органи нюху  
Сприймають хімічні сигнали від певних речовин. Вони збирають інформацію з навколишнього середовища, виловлюючи окремі молекули речовин. Можуть розташовуватись як ззовні тіла (вусики комах), так і в середині.
Органи смаку  
Як і органи нюху, сприймають хімічні сигнали від певних речовин. Тільки органи смаку  в ротовій порожнині. Однак, наприклад, у мух вони розташовані ззовні на ніжках
Органи дотику  
Рецептори органів дотику розкидані по всьому тілу тварин. Утім існують і спеціальні органи, що мають дуже велику кількість таких рецепторів. Це різноманітні щупальця, вусики, ніжки та іншц структури. У ссавців такою структурою є вібриси – чутливі волоски на тілі.
Органи рівноваги  
Визначають положення тварин відносно поверхні землі. Зрозуміло, що ці органи найкраще розвинені у тварин, які рухаються в тривимірному середовищі – літають (птахи, комахи), активно плавають (риби, молюски), стрибають (мавпи). Найчастіше органи рівноваги складаються з каналів або порожнин, заповнених чутливими клітинами.

V. Закріплення вивченого матеріалу
Творча робота учнів
Міні-проект «Як бачать тварини»
     



Підбиття підсумків уроку 

VI.Домашнє завдання § 42 (Соболь) заповнити таблицю 4 ст. 185 підручник   або 39 (Запорожець), запитання №5 ст. 159 підручник  + (міні проект «Як тварини визначають напрям руху»)








2 коментарі:

  1. Доброго дня.
    Підкажіть будь ласка, з якого джерела Ви взяли відомості про органи слуху в коників?
    Усі відомі мені ентомологічні довідники стверджують, що тимпанальні органи в комах ряду прямокрилі розташовані або на передніх ногах, або на черевці.
    Чи в тексті просто описка?

    ВідповістиВидалити