неділю, 24 вересня 2017 р.

Біологія 6 клас. Лабораторне дослідження №1. Будова клітини листка елодеї.




Елодея (Elodea) — рід багаторічних водних рослин родини водокрасові (Hydrocharitaceae).

Одна з представників роду, Елодея канадська, в XIX столітті була занесена до Європи. Вперше помічена в Ірландіїу 1836 році, де швидко і широко розселилася (звідси назва «водяна чума»). Те, як вона перетнула Атлантичний океан, залишилося таємницею. Розмножувалась тільки вегетативно через те, що серед занесених рослин були тільки жіночі особини.
У 1842 році була помічена біля берегів шотландії. Через 18 років після своєї появи елодея з надзвичайною швидкістю заполонила всі водойми Англії. Її стебла засмічували ставкиозерарічки і канали, чим вона завдавала великої шкоди: деякі ділянки рік стали непрохідними, заселивши канали заважала стоку дренажної води, щільні зарослі заважали рибалкам ставити сітки, риба задихалася немаючи змоги виплисти, елодея утруднювала пересування барж, відомі навіть випадки загибелі людей, які тонули, заплутавшись у її заростях.
Незабаром її почали вирощувати в ботанічних садах. Одним з найперших експонував її Берлінський ботанічний сад, а через 6 років рослина поширилась і за його межами заполоняючи ріки. Наприкінці століття елодею виявили у Франції, потім у БельгіїДаніїШвеціїРосії і Угорщині. У Росії елодея поширилася з Петербурзького ботанічного саду, де з'явилося в 1882, й поширилася на схід до озера Байкал.
Наприкінці століття елодея не тільки заселила країни Західної Європи, а й дісталася берегів Австралії і Нової Зеландії.
В Україні елодею вперше зафіксували в 1894 році в південній частині колишнього Одеського повіту (тепер Одеська область) в ставку на Великому Фонтані. В 1898 році її було знайдено і в місті Запоріжжі.
Живе повністю під водою, за винятком дрібненьких квіток, які цвітуть на поверхні води. Рослина утворює зимові бруньки, що дає змогу витримати зиму. Вона також зимує як вічнозелена рослина в помірному кліматі. Восени листкові стебла відокремлюються від материнської рослини, залишаючи корінь і інші частини рослини. Цей метод розповсюдження елодеї найважливіший в її життєвому циклі, водночас як утворення насіння теж відіграє значну роль.
Пускає довгі, сильно розгалужені стебла, які ростуть надзвичайно швидко і часто досягають довжини більше двох метрів.
Листки невеликі, ланцетні, листкорозміщення кільчасте на тонкому довгому стеблі по 3-4.
Квітки: двостатеві, чоловічі та жіночі.
Представники роду Елодея родом з Північної та Південної Америки. Представники усього роду були введені в країни ЄвропиАвстраліїАфрики та Азії. Елодея є найпоширеніша водна рослина Північної Америки.



Немає коментарів:

Дописати коментар